Joghurtos-epres szelet sütés nélkül
2020-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A sütés nélküli joghurtos szelet az egyik legegyszerűbb és legfinomabb süti, aki szereti a csupa krém desszerteket, amelyek szinte elolvadnak a szájban, azoknak ez egy igazán nyerő választás lehet. Lágy, hűsítő, frissítő, igazi nyári nyalánkság, ami most eperrel készült.

Krémes, sűrű görög joghurt, eper és tejszínhab triója a főszereplő ebben a mutatós és igazán könnyed desszertben. Nyárias, az alapja kellemesen citromos és vaníliás, amihez tökéletesen passzol az eper, de más gyümölccsel is elkészíthető természetesen. A kekszes alapnak köszönhetően sütni sem kell, hűteni és pihentetni viszont elég hosszan, hogy a kétféle réteg megdermedjen. Cserében viszont egy mesés finomságot kanalazhatunk, és tényleg nem macerás az elkészítése.

A süti selymessége és lágysága a görög joghurtnak köszönhető, ami sűrűbb és kevésbé savanyú a klasszikus joghurtnál, hiszen a savó ki van csöpögtetve belőle, ezt nem érdemes kispórolni ennél a receptnél.

 

Joghurtos-epres szelet sütés nélkül

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:

25 dkg omlós keksz

2 evőkanál kakaópor

1 evőkanál porcukor

12,5 dkg olvasztott vaj

A joghurtos rétegekhez:

50 dkg görög joghurt

20 + 5 dkg porcukor

2 teáskanál vanília-kivonat

3 dl tejszín

2 csomag porzselatin

1 citrom

30 dkg eper

Elkészítés:

1. A kekszet a kakaóporral és a porcukorral késes robotgépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk, majd hozzáadjuk az olvasztot vajat, tovább mixelsjük, amíg vizes homokra emlékeztető állaga lesz. Egy téglaformát kibélelünk sütőpapírral - legegyszerűbb, ha két akkora csíkot vágunk belőle, hogy épp beleférjen az egyik kereszben, a másik hosszában, de jócskán túllógjon, mert majd ezzel fogjuk kiemelni. A vajas kekszmorzsát beleöntjük, és ujjal vagy egy lapos talpú pohárral alaposan lenyomkodjuk, a hűtőbe tesszük.

2. A görög joghurtot 20 dkg porcukorral, a citrom reszelt héjával és a vanília-kivonattal simára keverjük. A jól behűtött tejszínt kemény habbá verjük, majd finoman összeforgatjuk a joghurtos krémmel, majd az egészet kettéosztjuk.

3. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, pár szemet félreteszünk, a többit botmixerrel a maradék 5 dkg porcukorral pépesítjuk, majd a pürét az egyik adag joghurthabhoz adjuk.

4. A citrom felét kifacsarjuk, ls 2-3 evőkanál vízzel felforrósítjuk, majd elkeverjük benne az egyik zselatinport a tűzről levéve, és ha teljesen felolvadt, az epres krémhez adjuk alaposan összeforgatjuk. A krémet a kekszes alapra öntjük, és a maradék joghurthabbal együtt a hűtőbe tesszük 1-2 órára.

5. A félretett epret felszeleteljük vagy cikkekre vágjuk, és a megdermedt epres hab tetejére rakosgatjuk. A maradék fél citrom levét kifacsarjuk, és az előző módon elkészítjük a vaníliás joghurthabhoz, majd hozzákeverjük, és az epres rétegre öntjük. Hűtőbe tesszük pár órára, még jobb egy egész éjszakára, hogy kellően megdermedjen.

6. Tálalás előtt a sütőpapír segítségével kiemeljük a süteményt, ez kétemberes feladat - az egyik az edányt fogja, a másik felfelé húzza a sütit, és tálra tesszük, a sütőpapíírt kihúzva alóla. Ízlés szerint eperrel és mentával díszítve tálaljuk.

Forrás: Cookta