Így tarthatod tovább frissen a gyümölcsöket és zöldségeket!
2022-08-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Míg a babkonzerv és a száraz tészta évekig eláll, a friss gyümölcsök és zöldségek általában már pár nap után tönkremennek? Ha azonban a következő trükköket megfogadod, jóval tovább tarthatod őket frissen!

1. BANÁN

A kamrában vagy a pulton tárolt banán nagyjából 2-5 napi marad friss. Ha tovább szeretnéd megőrizni a frissességét fontos, hogy az érett, megbarnult banánt tartsd távol a többi banántól és más gyümölcsöktől. Az érett banán ugyanis etilén gázt szabadít fel, ami felgyorsítja a szomszédos gyümölcsök érését. A legjobb, ha minél éretlenebb banánt vásárolsz, és hagyod, hogy otthon érjen be. Ha viszont bebarnul a gyümölcs, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy ki kell dobnod, hiszen mennyei banánkenyeret vagy turmixot is készíthetsz belőle.

2. ALMA

Mivel az alma - akárcsak a banán - szintén etilén gázt bocsát ki, fontos, hogy ne tartsuk más gyümölcsök mellett közvetlenül. A hűtőben és a pulton tartva nagyjából egy hétig áll el. Utána maximum almás sütikhez ajánljuk!

3. PARADICSOM

A paradicsom szereti a meleget, de utálja a hideget. Ha hűtőbe teszed, akkor hamarabb megpuhul. Inkább hagyd a pulton, és akár egy hétig is friss maradhat. De ha megpuhult, akkor sincs veszve minden: készülhet belőle például egy nagy adag paradicomos tészta!

 

4. BURGONYA

A burgonya jobban szereti a hűvös helyeket, mint a hideget. Ha a hűtőben tároljuk, a keményítő gyorsabban átalakul cukorrá, ami nem csak az ízét, de a textrúráját is befolyásolja. Épp ezért, jobb megoldás, ha egy szekrényben tároljuk, így hosszabb ideig marad friss és finom.

5. AVOKÁDÓ

Ha az avokádó még éretlen, tartsd a pulton, miután pedig érett, tedd be a hűtőszekrénybe, így további 2-3 napot nyerhetsz. Ha már kezd megbarnulni, avokádókrémhez még mindig tökéletes!

 

6. SPÁRGA

A spárga nagyjából két napig áll el otthon, vagyis célszerű minél hamarabb felhasználni, miután megvásároltad. Ha tovább szeretnéd frissen tartani, vágd le a szárát, tedd vízbe és húzz zacskót a tetejére.

7. GOMBA

A gombák 10 napnál tovább nem állnak el. A frissesség fenntartása érdekében tárold őket hűvös, száraz helyen papír zacskóban. Ha ugyanis műanyag zacskóban maradnak, könnyen bepenészedhetnek.

Forrás: Mindmegette