Így segíthet a kollagén a fogyásban!
2020-11-06  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

Főszereplője a funkcionális élelmiszerek közül is kiemelkedő kollagén, amivel nemcsak étrend-kiegészítők formájában, hanem különböző ételek-italok összetevőjeként is találkozhatunk. Ez a diéta a szebb bőr mellett egészségesebb testsúlyt, jobb emésztést és immunitást ígér.

Az elnevezés egyébként nem egy bizonyos molekulát takar, hiszen csak az emberi testben 25 különböző fajtáját különböztetjük meg. Ezek közül a leggyakrabban az I–III-as típusok fordulnak elő a szervezetünkben. Az I-es típus főként a bőrben, az érfalban, a fogakban, az inakban és a szem szaruhártyájában, míg a II-es variáns a porcok fő alkotórésze, a III-as pedig a kötőszövet rostos vázát biztosítja. A test az idő előrehaladtával egyre kevesebb kollagént termel, ezzel magyarázhatók az öregedés olyan tünetei, mint a bőr elvékonyodása, rugalmasságának csökkenése vagy az ízületi és emésztőszervi panaszok.

MI AZ ALAPJA?

Az étrendi javaslat szerint érdemes elfelejteni a cukrot és a finomított szénhidrátokat. Ugyanakkor ajánlott beépíteni a magas kollagéntartalmú élelmiszereket, illetve azokat, amelyek C-vitamin-, cink- és kéntartalmuk révén hozzájárulnak a szervezet kollagéntermeléséhez.

A kollagéndiétában ajánlott élelmek:

húsleves

halak

húsok (pl. szárnyasok)

tojásfehérje

tejtermékek

citrusfélék

bogyós gyümölcsök

mélypiros, sárga és zöld színű zöldségfélék

fokhagyma

fehér tea

hüvelyesek (pl. bab, szója)

olajos magvak (pl. kesudió)

teljes értékű gabonafélék

avokádó

spirulina

egyes gyógynövények és fűszerek (pl. japánkeserűfű, zsurló, ázsiai gázló)

 

A kollagéndiéta a fenti élelmiszerek rendszeres fogyasztásának eredményeként a bőr rugalmasságának növekedését, a hajhullás mérséklődését, fiatalító, úgynevezett anti-aging hatást, jobb minőségű alvást, a hangulat javulását, erősebb izmokat, egészségesebb keringést, a testsúly könnyebb karbantartását és az ízületi panaszok enyhülését ígéri. Az élelmiszerek mellett gyakran különböző étrend-kiegészítőket is ajánlanak, szájon át bevehető kapszulák, porok formájában.

PRÓ ÉS KONTRA

Pró: Az étrendben szereplő élelmiszerek nagy része könnyen beszerezhető, ezáltal a menü könnyen összeállítható. A felsorolt termékek jelentős többségének (pl. zöldségek, gyümölcsök, tojás, halfélék) változatos és mértékletes fogyasztása amúgy is része az egészséges táplálkozásnak.

Kontra: A legtöbb, a kollagén egészséghatásait vizsgáló felmérés az étrend-kiegészítők és nem a kollagéntartalmú élelmiszerek vonatkozásában valósult meg. Fontos kiemelni, hogy bár néhány, jellemzően kis esetszámú, rossz minőségű vizsgálat igazolta a kollagén fogyasztásának fent felsorolt előnyeit, ezt meggyőző tudományos bizonyítékok pillanatnyilag nem támasztják alá. Nem bizonyított az sem, hogy a pozitív egészséghatások egyes speciális fehérjék fogyasztásának eredményeként vagy az egészséges(ebb) étrend hatására jelentkeznek. A szájon át (élelmiszerrel vagy étrend-kiegészítővel) bevitt kollagén az emésztési folyamat során építőköveire bomlik, és korántsem biztos, hogy ezekből újra kollagén épül majd fel. A diéta potenciális mellékhatása lehet a túlzott teltségérzet, a gyomorégés, illetve allergiás reakció egyes élelmiszerekre (pl. tojás, tenger gyümölcsei).

 

MIK AZOK A FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK?

Azokat az élelmiszereket nevezzük így, amelyek az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak az egészségre nézve pozitív hatású összetevőket (pl. vitaminokat). Ide soroljuk továbbá a csökkentett zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmú élelmiszereket.

BIZTONSÁGOSAK-E A KOLLAGÉNTARTALMÚ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK?

Ezekre is igaz az általános jótanács: használatuk előtt érdemes háziorvossal, dietetikussal konzultálni. Csak megbízható, ellenőrzött forrásból származó terméket fogyasszunk, az esetleges mikrobiológiai (pl. vírusfertőzött állatból származó kollagén) és a toxikológiai kockázatok (pl. toxinok, nehézfémszennyezés) elkerülése érdekében. Egyes szakértői vélemények szerint napi 20 g-nál több kollagén bevitele nem javasolt.

Forrás: Mindmegette