Így marad legtovább friss a zöldség és a gyümölcs!
2017-11-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs Veled is előfordult már, hogy telepakoltad a hűtőt finomabbnál finomabb zöldséggel és gyümölccsel, hogy most majd egész héten egészségesen étkezel, naponta ötször fogyasztasz beőlük - aztán 3 nap múlva szinte mindent ki kellett dobnod, mert tönkrementek? Valószínűleg nem jól tároltad őket! Segítünk, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

1. A krumplit, a hagymát és a paradicsomot ne tedd a hűtőbe! Tartsd száraz és - ha van rá mód - hűvös helyen.2. Az etiléngázt termelő zöldségeket és gyümölcsöket, mint az avokádó, a kivi vagy a paradicsom, tartsd távol az etilénérzékeny termékektől: az almától, a brokkolitól, a répától és a salátától.

3. A bontatlan banánt tartsd a pulton, a bontott gyümölcsöt azonnal tedd a hűtőbe, és mindkét állapotában, lehetőleg minden mástól távol: a banán utóérése közben fejlődött etiléngáz ugyanis minden körülötte lévő zöldségben és gyümölcsben elindítja ezt a folyamatot.4. Tárold a zöldsalátát és friss fűszereket légmentesen záródó tasakban: egy kis adag levegő jót tesz nekik, épp elég a frissen tartásukhoz, de nem elég az oxidációs folyamatok kiteljesedéséhez.

5. A citrusféléket egy lyukacsos kosárban vagy egy perforált műanyag tasakban érdemes tartani a hűtőben.

6. Az angolzellert érdemes alufóliába tekerni, és úgy betenni a hűtőbe. Tovább ropogós és élénkzöld marad a szár és a levél.

7. A répát, a jégsalátát és a brokkolit egy egy papírral bélelt dobozban tedd a hűtő alsó fiókjába.

8. A friss ananászról vágd le a zöldjét, és egy frissentartó fólia darabbal beborítva, fejjel lefelé tedd a hűtőbe.9. Mivel a nedvesség könnyen és gyorsan barna foltokat okozhat még a legfrissebb gyümölcsökön és zöldségeken, csak közvetlenül fogyasztás előtt mosd meg, és a feldolgozással (aprítással, szeleteléssel, darálással ) is várj, ameddig csak lehet.

10. Nem mindig a zöldség vagy a gyümölcs vagy épp a tárolás módja a bűnös, ha a hűtőben idő előtt megromlanak a friss áruk: nem árt, ha hetente takarítasz a hűtőben! Kidobod, ami romlásnak indult, mielőtt magától sétál ki az ajtón, és most át havonta egyszer ecetes vagy fertőtlenítő vízzel.11. Ne tárold az élelmiszereket tűzhely vagy sütő mellett, és ott sem ajánlott, ahol füstnek vagy magas hő hatásának vannak kitéve.

12. A krumplit és az almát tárold egy helyen - az alma ugyanis megakadályozza, hogy a krumpli kicsírázzon.

13. A gomba legjobb helyen a hűtőben vagy a spájzban, egy papírzacskóban van.14. A paradicsomok szobahőmérsékleten, a közvetlen napsugáról távol érzik jól magukat - és tartanak legtovább.

15. A friss gyömbért mindig hűtőben tárold!

16. Lehetőleg üveg vagy papír tárolókat használj műanyag dobozok helyett.Forrás: Mindmegette