Így lesz tökéletes a lekvár, a befőtt, a dzsem – 10 tipp befőzéshez
2019-08-06  /  Szerző:   /   Rúzs Javában tombol a befőzés-szezon, biztosan van, aki most vág bele élete első baracklekvárjának, ribizliszörpjének vagy épp meggybefőttje elkészítésének. Elsősorban nekik szolgálunk néhány hasznos tippel - de az alábbi cikkben a rutinosok is találhatnak új, érdekes fortélyokat!

gasztro

1. Csakis kifogástalan minőségű gyümölcsöt és zöldséget tegyél el! Túlérett, ütődött, fonnyadt, penészes, netán erjedésnek indult darabok nem kerülhetnek a befőttesüvegbe.

2. Ügyelj rá, hogy a befőttesüvegek és a fedelek épek legyenek! A legkisebb repedés, törés vagy más sérülés esetén selejtezd le őket. Szabadulj meg a porózussá vált gumigyűrűktől is.

gasztro

3. A munka megkezdése előtt teremts patikatisztaságot, mert már egy parányi szennyeződéstől megpenészedhet vagy megromolhat, amit elteszel! A profik azt tanácsolják, hogy a forró mosószeres vízben gondosan elmosogatott, vagy mosogatógépben tisztára mosott befőttesüvegeket főzd is ki annyi ecetes vízben, amennyi ellepi, mert az ecet 5%-os oldata a baktériumok 90%-át elpusztítja.

Tipp: Az üvegeket ne törölgesd el, hanem szájjal lefelé borítsd őket tiszta, vasalt konyharuhára vagy szárítsd meg a sütőben, hogy sterilek maradjanak. A kifőzött fedeleket tedd konyharuhára, a gumigyűrűket felhasználásig tartsd tiszta forró vízben.

4. A befőzőfazékba állított üvegek körül annyi víz legyen, hogy az üvegek magasságának háromnegyedéig érjen.

5. Fontos: Ügyelj rá, hogy a fertőtlenítő vízfürdő hőmérséklete körülbelül megegyezzen a beleállított üvegek tartalmának hőmérsékletével. A forró lekvárral töltött üvegeket állítsd meleg vízbe, a hideg felöntőlében eltett zöldséget pedig hideg vízbe állítva kezdd el hőkezelni.6. 75 fok felett a romlást okozó mikrobák többsége elpusztul. A hőkezelést 90-100 fokon ajánlott végezni. Használj befőzési hőmérőt! Befőzőedény fedelébe illeszthető vagy konyhai fazékra csíptethető mérőeszközt jobb konyhafelszerelési szaküzletekben vagy webáruházban vásárolhatsz. Az előírt hőkezelési időt az ajánlott hőmérséklet elérésétől kell számítani.

7. Hőkezelés után az üvegeket befőttesüveg-fogóval vagy száraz konyharuhával emeld ki a forró vízből. A csavaros tetejű üvegeket fordítsd a tetejükre 5-10 percre. Így a forró lekvár saját hőjétől a fedél és a fedél alatti levegőréteg is steril lesz, a képződő vákuum pedig az üveg szájára cuppantja a fedelet.

8. Hagyd az üvegeket teljesen kihűlni, ez órákig eltarthat.

Fontos: Hűlés közben ne mozgasd, továbbá ne tedd hideg kőre őket és hideg vizet se engedj rájuk, mert a hőkülönbség miatt elpattanhatnak. A legjobb, ha konyharuhával leterített vágódeszkára állítod őket.

gasztro

9. Kihűlés után ellenőrizd, hogy az üvegek tökéletesen zárnak-e. Fémcsattal rögzített gumitömítéses üvegnél erről úgy bizonyosodhatsz meg, hogy óvatosan kioldod a csatot. Ha a fedél magától is rátapad az üveg szájára a vákuum miatt, akkor rendben van. Tároláshoz csatold vissza a fedelet!

10. A befőtteket hűvös és sötét helyen tárold, ne érje őket közvetlen napfény! Ha így teszel, hosszú ideig megőrzik a minőségüket.

gasztro

Forrás: Mindmegette