Így lesz kristálytiszta a húsleves – Széll Tamás tippjei
2021-06-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Vajon elég a habot leszedni a húslevesünk tetejéről ahhoz, hogy aranyló és átlátszó legyen a végeredmény? Széll Tamás most megmondja a tutit - tippek és trükkök a Bocuse d'Or győztes mesterszakácstól."A húslevest "habozni", "zsírozni" kell, de ez nem mindig elég" - kezdte az órát Széll Tamás séf-tanár úr a kristálytiszta húsleves titkait firtató interjúban, a Petőfi Rádión.

Mert mitől is lesz habos a húsleves?

"Az történik ilyenkor, hogy forrdogál a húsleves, és benne lévő húsból a kollagén kifő, és tuljadonképpen belekapaszkodik a lé tetején megülő zsiradékba, majd magába építi. Ebből egyfajta emulzió jön létre, amitől bizony zavaros lesz a húsleves" - árulta el Széll, ám rögtön elő is állt a tuti megoldással. 

"Ennek a folyamatnak már az elején gátat vethetünk úgy, hogy mielőtt bármilyen húsból elkezdenénk levest főzni, előbb egy nagy lábasban forraljunk vizet, és amikor már lobog, tegyük bele a húst - vagy a húsos csontot -, és főzzük benne pár percig. Ezzel gyakorlatilag leforrázzuk a húst, és a felületén lévő fehérjeréteget, ami a zavarosodást okozza, kicsapjuk belőle."

 

Ha ez megvan, langyos vízben öblítsük le, és indulhat a húsleves-főzés a szokásos forgatókönyv alapján: hideg vízben feltesszük a húst lassú lángon főni, beletesszük a zöldségeket, és azt a kevés habot, ami eközben még kiülne a tetejére, folyamatosan lekanalazzuk róla.

És a legfontosabb: nem kell megijedni, hogy emiatt levesünknek esetleg kevésbé lesz intenzív az íze, hiszen maga a főzési idő, a zölség és a hús minősége adja majd meg az étel zamatát.Forrás: Mindmegette