Így készíts kézfertőtlenítőt házilag!
2020-03-13  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A koronavírus rohamos terjedése miatt egyre több helyen már hiánycikk a kézfertőtlenítő. Ennek a folyadéknak napjainkban különösen fontos a használata, hiszen nem elég, hogy a COVID-19 (koronavírus-járványt okozó új típusú fertőző tüdőgyulladás) komoly egészségügyi gondokat okoz, még az évente visszatérő influenzajárvány is veszélyt jelenthet.

Jelen helyzetben a koronavírus terjedésével a gyakori kézmosással, kézfertőtlenítéssel, illetve az immunrendszer erősítésével vehetjük fel hatásosan a harcot. Azonban jogosan merülhet fel kérdés; mégis mit tehetünk, ha nem jutunk megfelelő kézfertőtlenítőhöz a felmerülő készlethiány miatt?

Pánikra semmi ok, hiszen van egy jó megoldás eme hiány kiküszöbölésére. Nem kell boltba, drogériába, gyógyszertárba szaladni, vagy harcot vívni a tömött sorokban kígyózó vásárlókkal, hanem otthon, saját kezűleg is elkészíthetjük saját kézfertőtlenítőnket.

 

KÉZFERTŐTLENÍTŐ SZER HÁZILAG

Ezeknek a folyadékoknak az alapja, vagy ha jobban tetszik, a fő hatóanyaga az alkohol, ami baktérium-, vírus- és gombaölő hatással rendelkezik. Ezt bármelyik gyógyszertárban beszerzhető, csupán csak arra kell figyelni, hogy legalább 70%-os töménységű legyen.


A házi kézfertőtlenítő elkészítéséhez mindössze egy deciliter alkoholra van szükségünk, két deciliter desztillált, vagy tisztított vízre. Utóbbiakhoz különösebb nehézségek nélkül hozzájuthatunk barkácsboltokban, drogériákban, vagy hipermarketekben is. Ha megvannak a hozzávalók, akkor nincs más dolgunk, mint az alkoholt egy tálba tölteni, majd felhígítani a desztillált vízzel.


A többi alapanyag már rajtunk múlik, szóval tetszés szerint variálhatjuk akár antibakteriális hatású illóolajokkal, mint például teafaolajjal, eukaliptusszal, fahéjjal, vagy citrommal. Ezekből három deciliterbe nagyjából 20-30 cseppet tehetünk. Az így kapott szer már hatásos, amit végül egy fújós flakonba téve kedvünkre használhatunk.


Arra azonban kifejezetten figyeljünk, hogy az alkohol szárítja a bőrt, ezért a ne feledkezzünk meg kezünk hidratálásról valamilyen aloe verás bőrápoló krém formájában úgy, ahogyan arra a bolti verziónál is szükség van.

Forrás: Mindmegette