Így készíts egészséges nasit, céklacsipszet
A csipsz nem véletlenül az egyik legnépszerűbb nassolnivaló, szinte eteti magát ropogóssága okán, nem nagyon lehet abbahagyni, ha egyszer rákezdtünk, ami nem is baj, ha házilag készítjük, egészségesebben, sütőben sütve. A céklás változat most a legújabb kedvenc: igen, ebből a nagyon alulértékelt, de szuperegészséges zöldségből is készülhet csipsz, méghozzá pofonegyszerűen!
Elkészítési idő: 20 perc
Sütés: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
500 g friss cékla
3 ek. olívaolaj
2 csipet durva szemcséjű só
Konyhai eszközök:
2 sütőtepsi, sütőpapír, vágódeszka, egyszer használatos kesztyű, nagy kés, zöldséggyalu, nagy tál, edényfogó ruha
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 100 fokra (alsó sütés funkción). Béleljünk ki két sütőtepsit sütőpapírral.
2. Mossuk meg alaposan a céklákat. A vágódeszkán a nagy késsel vágjuk le a gumók tetejét és alját. A cékla leve mindent megfog, úgyhogy a legjobb, ha egy kesztyűt is húzunk ehhez a művelethez.
3. A céklákat zöldséggyaluval vágjuk leheletvékony szeletkékre. A felnőttek mutassák meg, hogy is kell ezt csinálni.
4. A szeleteket a tálban a kezünkkel forgassuk össze az olívaolajjal és a sóval.
5. Minden szeletet szépen egymás mellé, és ne egymásra halmozva oszlassunk el a tepsin.
6. A csipszet asütőben (az alsó sínen) süssük meg 40 perc alatt. A legjobb, ha időközben egy csipszet villával kiveszünk, hagyjuk kihűlni és megkóstoljuk. A sütési idő függ a sütőtől és a csipsz vastagságától.
7. A tepsit vegyük ki hőálló kesztyű segítségével. Hagyjuk a csipszet 10 perc alatt kihűlni, és amilyen gyorsan csak lehet, csipegessük el mindegyszálig.
Forrás: Activebeauty