Így hasznosítsd a maradék tojásfehérjét és tojássárgáját!
2021-01-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!

A már szétválasztott fehérje és sárgája a hűtőben 3 napig is friss marad. Ennél már csak akkor lesz tartósabb, ha lefagyasztjuk, hiszen így akár 10 hónapig is megőrzi a szavatosságát. A kiolvasztott sárgájákat és fehérjét viszont már csak olyan receptekhez használjuk, amelyekben alaposan fel kell ezeket hevíteni (tehát nyersen ne fogyasszuk). Ha a frissen félretett tojásrészekről van szó, akkor nagyon könnyű a dolgunk, hiszen rengeteg kényeztető édesség elkészítésére apropót adnak!

FINOMSÁGOK FEHÉRJÉBŐL

A hollandi mártás és a tojáslikőr készítésekor is sok tojásfehérje marad: fagyasztva felhasználható például levesek vagy mártások, alapok derítéséhez.

A megmaradt fehérje felhasználásának legegyszerűbb módja, ha habcsókot sütünk belőle. Ez nem csak finom, de biztos, hogy minden hozzávalója megtalálható a konyhában. Még egyszerűbb, ha a maradék fehérjét a reggeli rántottához keverjük hozzá. De természetesen vannak izgalmasabb megoldások is, amelyekhez érdemes a nemzetek konyhájából ihletet meríteni.

- Amarettini – négy hozzávalóból (tojásfehérje, cukor, őrölt mandula, tojásfehérje) álló mandulás keksz

- Angel cake – az amerikai angyaltortához 10 tojásfehérje szükséges

- Financier – francia, mandulás teasütemény

- Macaron – a franciák kedvenc habkönnyű desszertje

- Pavlova – híres habcsóktorta friss gyümölcsökkel

- Fahéjas csillag – a németek egyik kedvenc karácsonyi aprósütije

 

MI LEGYEN A SÁRGÁJÁVAL?

A tojásfehérje habbal készülő sütemények és desszertek után gyakran marad meg a tojássárgája, amit vétek lenne a kukába dobni. A fehérjéhez hasonlóan az omlettbe is mindig elfér néhány plusz sárgája, de a nagyobb mennyiséget is egyszerű felhasználni. Ezekkel az ötletekkel még kevesebbet kell gondolkodni azon, hogy mire!

- Carbonara spagetti – az olasz klasszikust a gyerekek is imádják

- Hollandi mártás – kiválóan illik a spárgás ételekhez

- Majonéz és cézársaláta öntet – ezeket sokkal könnyebb házilag megcsinálni, mint gondolnánk

- Vaníliapuding – a házi főzött verziónak nincs párja

- Tojáslikőr – az ünnepek kedvenc vendégávó itala

- Lemond curd – zamatos citromkrém az angol konyhából

- Creme Brulee – klasszikus francia desszert, roppanós karamellréteggel

- Zabaione – mennyei hab, a spanyolok kedvence

- Tiramisu – a világ talán legismertebb olasz desszertje

- Különféle házi fagylaltok – nem csak nyáron, télen is jól esnek



Forrás: Mindmegette