Húsvéti babka
2021-04-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

55 dkg liszt       

7 dkg cukor   

1,2 dl langyos  tej        

3 dkg friss élesztő       

          

1 db citrom  

3 db tojás     

15 dkg vaj + a formához pici      

A töltelékhez:

15 dkg étcsokoládé      

12 dkg vaj         

4 dkg porcukor            

1 tk só          

3 dkg keserű kakaópor             

10 dkg kandírozott narancshéj

A sziruphoz:

20 dkg cukor   

1,5 dl víz



ELKÉSZÍTÉS:

1. A babka tésztáját előző este is összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, a tejben felfuttatott élesztőt, a sót, a citrom lereszelt héját, majd hozzáadjuk a tojásokat is. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. Pár percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott tálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük. Reggelre így pont megkel.

2. A töltelékhez – másnap –, egy közepes tálba törjük a csokoládét és a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk. Majd a porcukorral, sóval, kakaóporral együtt homogénné keverjük.

3. A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a kandírozott narancshéjjal is.

4. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen. Gyorsan és ügyesen áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot.

5. 1 órát kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

6. Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet, majd langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Hagyjuk kihűlni őket és utána szeletelhetjük is.

Forrás: Mindmegette