Hogyan hatnak ránk a karácsonyi illatok?
2020-12-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

A csillogás, a szenteste és a szeretteik ajándékai csak feleannyira szépek a klasszikus illatkíséret nélkül. A fahéj és a többi karácsonyi illat teszi igazán tökéletesé a karácsonyi hangulatot.

A karácsonyi aromák azt közvetítik, amire télen különösen szükségünk van: biztonságot, melegséget, kikapcsolódást. A finomabbnál finomabb sütemények aromái mellett az illatos gyertyák, a potpurri vagy a hagyományos adventi díszek pont ezeket az érzéseket keltik bennünk.

A vaníliás kifli, a karácsonyfa és a puncs szagmolekuláit az orrüregünkben mintegy 350 különböző receptor regisztrálja. Jeleik közvetlen kapcsolat révén jutnak el az agy limbikus rendszerébe, ahol a zenéhez hasonlóan érzéseket és ösztönöket ébresztenek anélkül, hogy tudatunktól engedélyt kérnének.

FAHÉJTÓL AZ ÁNIZSIG – A KARÁCSONYI ILLATOK HATÁSA

Fahéj:

A fahéj intenzív meleg, édes és mégis fűszeres illatot kölcsönöz. A fahéj testileg felpezsdíthet és felvidíthat. Az illat elősegíti a koncentrációt, új ötletekre ösztönöz és segít a tanulásban. A párologtatóban a fahéjolajat erős légtisztítónak tekintik.

Szegfűszeg:

Karácsony e szárított virágrügyek földes, meleg, édes és fűszeres illata nélkül? Semmiképp! A szegfűszeg illóolaja nagyrészt eugenolból áll, amely megbabonázó illatot és érzéki, stimuláló légkört teremt. Az eugenol a baktériumok elszaporodását is gátolja.

Mandarin:

Gyümölcsös, csábítóan édes egy kis savanykás hatással. Az erősen nyugtató antranilsav ellazít a karácsony előtti hektikus időszakban, és csökkenti a gyermekek idegességét és stresszét. A mandarin illata a biztonság és az egyensúly érzetét kelti.

Narancs:

Szintén gyümölcsös és édes, de igazán ízletes is – receptoraink így ismerik a narancs illatát. A keverék felelős a komplex aromáért, amely a limonén mellett tartalmaz geraniolt vagy citronellált is. A csapatmunka jutalma egy olyan illat, amely boldoggá tesz és vitalizál. A narancs hangulatjavító, amely megnyitja az elmét, és optimista módon kezdhetjük általa a napot. Ezért kell, hogy egy pohár narancslé a reggeli rituálé része legyen, különösen a borongós téli napokon.

Ánizs:

Vannak, akik szeretik az édes, fűszeres, meleg és édesköményszerű illatot. A kumarin felelős az intenzív aromáért. Ösztrogénszerű hatása enyhítheti a menstruációs fájdalmat és támogathatja az anyatej képződését. Az ánizs stimulál, felmelegít, kellemes álmodozásra késztet és jót tesz emésztőszerveinknek.

Tűlevelek:

Amikor az erdő gyantás illata betölti otthonunkat, akkor végre eljött a karácsonyi szezon. A fenyőolajok nemcsak az immunrendszert erősíthetik, de enyhíti a megfázást is, továbbá növelheti önbizalmunkat.

Vanília:

Az illatok királynője 40 különféle aromás anyaggal, mindenekelőtt vanillinnel és kumarinnal tör be érzelmi központunkba. A depresszió, a szorongás és a stressz nehezen viseli a vanília aromája által fokozott szerotonin termelést.

Tömjén:

A tömjén nehéz, gyantás-füstös illata egy egészen más csoportba tartozik. A gyanta aromája kiegyensúlyozó, relaxáló és antidepresszáns hatást fejt ki olyan összetevőkkel, mint a pinén és az olibanol. Ugyanakkor támogathatja a koncentrációt és ideális háttérillatot nyújt, ha meditálni vagy intenzíven gondolkodni szeretnénk.

Forrás: Activebeauty