Hibák, amiket elkövethetsz rizsfőzés során
2022-05-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A főtt rizs az egyik legkedveltebb köretünk. Míg évtizedekkel ezelőtt minden háziasszony gyorsan és gond nélkül elkészítette, mára – hála a zacskós, előfőzött termékeknek – egyre többen vannak, akik nem sajátították el a rizsfőzés fortélyait. Pedig nem bonyolult, kis odafigyeléssel tökéletes lehet a végeredmény. A Mindmegette összegyűjtötte azokat a hibákat, amelyeket sajnos gyakran elkövetünk főzés közben.NEM JÓ EDÉNYT VÁLASZTUNK

Mivel a rizs főzésénél az egyenletes hőeloszlás a lényeg, érdemes vastag aljú és falú edényt választani, mert az jobban megtartja és eloszlatja a hőt, mint a vékonyabb anyagból készült edények.

NEM MOSSUK MEG A RIZST

Nemcsak az edényválasztás, hanem az alapanyag előkészítése is fontos lépés. Főzés előtt a rizst tegyük szűrőedénybe, és hideg folyó víz alatt mossuk meg, hogy eltávolítsuk a felületén lévő keményítőt és az esetleges szennyeződéseket.

NEM VESSZÜK FIGYELEMBE, HOGY MILYEN TŰZHELYÜNK VAN

Az elektromos főzőlapok felülete nagy mennyiségű hőt tárol, így meghosszabbodik az az idő, amíg forr a rizs. Ennek elkerülése érdekében melegítsünk fel egy másik felületet a főzőlapon alacsony hőfokra, és amikor forrni kezd, tegyük át az edényt erre a lapra. Ha gáztűhelyünk van, ez nem probléma, hiszen a gáz azonnal alacsonyabb hőfokon ég, ha lejjebb vesszük a teljesítményt.

NEM ÁZTATJUK BE AZ AROMÁS RIZSEKET

Az aromás rizseket – mint például a thaiföldi jázmin, az indiai és pakisztáni basmati rizs – főzés előtt be kell áztatni, hogy megőrizzék a jellegzetes aromájukat. A karakteres ízekért felelős aromák ugyanis a hosszas főzéssel elhalványulnak. Ha a főzés előtt a rizst legalább 30 percig áztatjuk hideg vízben, a főzési ideje kb. 20 százalékkal csökken, és emiatt aromásabb marad a rizs.

GYORSAN, MAGAS HŐFOKON FŐZZÜK A RIZST

Folyamatos, magas hőfokon főzve a rizsszemek szétrepednek. Ekkor keményítő szabadul fel és a rizs ragacsos lesz. Az állag nem mindegy: még a tejberizs vagy a rizspuding is finomabb, ha egészben maradnak a szemek.

FELEMELGETJÜK A FEDŐT

Hacsak nem adunk hozzá fűszereket, hagyjuk békén a rizst; tudja, hogyan kell megfőnie! Felemelve a fedőt a gőz távozik az edényből, így meghosszabbodik a főzési idő. Ráadásul a kiszámított rizs-víz arány is felborul, aminek hatására a rizs nem a kívánt állagú lesz.

KEVERGETJÜK A RIZST

Hatalmas hiba! De olyan nehéz ellenállni, ugye? Pedig a rizzsel tényleg semmit sem kell csinálni főzés közben... Ha ugyanis megkavarjuk, a rizsszemek összetörnek, a belőlük kioldódó keményítő összegyűlik az edény alján, odatapad, és megég. (Kivétel persze akad, a rizottó. Ott ugyanis pont az a lényeg, hogy folytonos keveréssel keményítő szabaduljon fel, ami különleges textúrát ad a rizsnek.) Egyébként ha keverünk, rögtön két hibát is vétünk, hiszen a fedőt is felemeltük...

NEM TESZÜNK KÜLÖNBSÉGET A RIZSFAJTÁK KÖZÖTT

Világszerte több ezer rizsfajtát termesztenek, és nem lehet mindegyiket ugyanúgy főzni. Kevés vízben főzve a rizs száraz és kemény marad, ha túl sok vizet használunk, ragacsos masszát kapunk. Minden esetben nézzük meg a csomagoláson az elkészítés módját! A barna rizs főzéséhez például valamivel több víz szükséges, mint a fehér rizshez, de az is befolyásolja a víz mennyiségét, hogy a barna rizs rövid vagy hosszú szemű.

NEM HASZNÁLUNK SÓT ÉS FŰSZEREKET

A sós víz állítólag hamarabb felforr, de a különbség a gyakorlatban nem igazán észrevehető. Viszont só nélkül a végeredmény ízetlen, a rizsszemek pedig nyálkásabbak és tapadósabbak lesznek. A rizs természetes aromája tovább fokozható, ha a főzővízbe fűszereket teszünk. Mehet bele zöld kardamom, fahéj, római kömény, zöld fűszerek, stb.

NEM TESZÜNK KÜLÖNBSÉGET A RIZSFAJTÁK KÖZÖTT

Miért használnánk rövid, kerek szemű rizst, ha a recept hosszú vadrizst ajánl? A különböző rizsek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és főzés közben is eltérően viselkednek. Az íze nem feltétlenül lesz rosszabb, inkább az állaga lesz más.

EGYBŐL TÁLALJUK

Ha jól csináltuk, a frissen főtt rizs a tetején szárazabb, mint az edény alján. Nagyon fontos, hogy a rizst legalább 15-20 percig hagyjuk a tűzről levéve kihűlni, hogy a nedvesség egyenletesen eljusson mindenhová. Idő előtt tálalva a rizs nedves kis csomókká állhat össze.

Forrás: Mindmegette