Francia teasütemény (Madeleine)
HOZZÁVALÓK:
10 dkg vaj
3 db tojás
10 dkg liszt
1 mk sütőpor
11 dkg cukor
1 ek méz
1 db narancs
1 rúd vanília
porcukor
lekvár
ELKÉSZÍTÉS:
1. A vajat megolvasztjuk, a tojást habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a mézzel és a narancs lereszelt héjával.
2. A tojáshoz adjuk a vanília kikapart belsejét, majd apránként adagolva hozzákeverjük a lisztes keveréket és az olvasztott vajat. Homogén tésztává keverjük, majd 2 órára a hűtőbe tesszük.
3. A madeleine-formát kivajazzuk és kilisztezzük, majd egy kanállal félig megtöltjük úgy, hogy egyenletesen elterüljön benne a tészta.
4. 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd teljesen kihűtjük. Porcukorral megszórva, lekvárral tálaljuk.
Forrás: Mindmegette