Ezt a 8 dolgot tilos mosogatógépbe tenni!
2022-07-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Kétségkívül a mosogatógép az egyik leghasznosabb konyhagép, azt viszont nem árt figyelembe venni, hogy nem minden konyhai eszközt tisztíthatunk meg vele. Íme 8 dolog, amit tilos beletenni, ezeket inkább késsel érdemes elmosogatni.

KÉSEK, PENGÉK

Példák: szakácskések, vágókések, szeletelőkések, stb.; darálók, aprítók kései; konyhai robotgép, turmixgép pengéi; kézi szeletelők

A kísértés nagy: egész délelőtt a konyhában robotoltál, rengeteget főztél és semmi másra nem vágysz, csak lerogyni egy könyvvel a kedvenc foteledbe. Ilyenkor a mosogatás megoldhatatlan feladatnak tűnik és legszívesebben mindent – de tényleg mindent – bedobnál a gépe. Rossz ötlet, hidd el, több okból is. Az első rögtön a biztonság: lehet, hogy te pakolsz be a gépbe, de nem biztos, hogy te is fogod kiszedni a tiszta edényeket, és a kések, éles pengék komoly sérüléseket okozhatnak.

A sérülések kockázatán túl a késeknek sem jót a mosogatógép: a pengék éle sérülhet, ahogy a markolatok is, a fémek könnyen rozsdásodhatnak.

MINDEN FÉMEDÉNY (KIVÉTEL A ROZSDAMENTES ACÉL SERPENYŐK)

Példák: öntöttvas-, zománcozott-, réz-, tapadásmentes bevonattal ellátott edények és serpenyők, alumínium edények, sütőlapok

A szabály egyszerű: csak a teljesen rozsdamentes acélból készült edények mehetnek a gépbe, mert ezek nem sérülnek, rozsdásodnak könnyen. Az öntöttvas sérülhet, majd könnyen rozsdásodhat, a zománcozott edény felülete is könnyen sérül, mint ahogy az alumínium is. Utóbbi felületét a gyártók gyakran védő oxidréteggel látják el, amelyet a foszfát alapú mosogatószerek semlegesíthetnek. Ez nem veszélyes az egészségre, de csúnya...

A foltosodásra hajlamos fémekből (rézből, sárgarézből) készült eszközöket is kézzel mosogasd, mert a gépben elveszíthetik fényüket.

A tapadásmentes edények finom bevonata gyorsan lekopik, ha mosogatógépbe teszed őket. (És különben sem kell egy tapadásmentes serpenyőt elmosogatni: többnyire elég egy gyors törlés. Hisz épp ez a lényege...)

KÉNYES ÜVEG- ÉS PORCELÁN ESZKÖZÖK

Példák: aranyozott és kézzel festett porcelánok; vékony üveg mérőpoharak; kristálypoharak, tálak

Minden értékes vagy kényes finom porcelán, kerámia és üvegáru jobb, ha kimarad a mosogatógépből, hacsak nem vállalod a kockázatot, hiszen ezek könnyen sérülnek, törnek. A tányérokon kézzel festett minták és az üveg mérőpoharakra nyomtatott mérővonalak idővel elhalványodhatnak, a kristály és az üveg pedig elszíneződhet.

 

FÁBÓL KÉSZÜLT KANALAK ÉS VÁGÓDESZKÁK

Példák: fa vágódeszkák; fakanalak, spatulák; fa salátástálak és egyéb fából készült edények

A fa szerves anyag, amelyet a nedvesség és a hő károsíthat. Felszívja a vizet, megduzzad, vetemedik és megreped – ilyen egyszerű. Ha sokáig szeretnéd használni a fa konyhai eszközeidet, eszedbe ne jusson a mosogatógépbe tenni. Soha.

MECHANIKUS KONYHAI ESZKÖZÖK

Példák: darálók; aprítók; tésztanyújtó gépek

Ne tegyél mechanikus dolgokat a mosogatógépbe, ha azt szeretnéd, hogy továbbra is működjön. Ha fogaskerekek, hajtókarok, mozgó alkatrészek vagy szelepek vannak rajta, tisztítsa meg kézzel a gyártó utasításait követve.

TERMÉSZETES KŐ (MÁRVÁNY, GRÁNIT, STB.)

Példák: mozsarak; vágólapok; alátétek

A kő tartósabb, mint a fa, de jobb, ha az ezekből készült konyhai eszközöket sem teszed a mosogatógépbe. A mosószerek ugyanis károsíthatják a felületüket, a magas hő és sok víz pedig megbosszulhatja magát: töréseket és repedéseket is okozhat.

NÉHÁNY MŰANYAG ESZKÖZ

Példák: műanyag vágódeszkák; tárolóedények

Egyre többen aggódnak a műanyagok egészségkárosító (és környezetszennyező) hatása miatt. Különösen veszélyesnek tartják a gépben mosogatott és mikrózott műanyagokat, amelyek az ismételt mosási és melegítési ciklusok során lebomlanak. Ha te nem osztod a félelmüket, és használsz műanyag edényeket, figyelj arra, hogy vannak műanyag edények, amelyek egyszerűen nem bírják a mosogatógép hőjét, így ezek könnyen tönkremennek: megvetemednek, foltossá, durva tapintásúvá válnak. Még ha mosogatógépben moshatóak is, akkor is érdemes a felső polcon, a hőforrástól távolabb eső fakkokban mosogatni őket, és alacsonyabb hőfokot használni.

MINDEN ESZKÖZ, AMINEK ÜREGES RÉSZE VAN VAGY HŐSZIGETELT

Példák: habverők; fagylaltos kanalak; termoszok, thermo bögrék

A mosási ciklus során a nedvesség behatol az üreges részekbe, ahol a penészgombák könnyen elszaporodhatnak. Ráadásul a víz "megbénítja" az üreges tér azon képességét, hogy hőzáróként működjön.

Forrás: Mindmegette