Ez az egyik legjobb immunerősítő koronavírus-járvány idején!
2021-04-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az edzés jót tesz a testi-lelki egészségnek, ezért ha mostanában szívesebben időzöl a tévé előtt mozgás helyett, akkor adunk egy kis motivációt, hogy könnyebben felhúzd a sportcipőt, na meg két immunerősítő receptet is találsz a tanácsok után.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt egy évben fókuszba került a betegségek elkerülése és az immunrendszer felturbózása. Ezt a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelen és a helyes táplálkozáson túl rendszeres mozgással érheted el.



LÉNYEG A RENDSZERESSÉG

Már az alacsony intenzitású, de heti többszöri mozgás is előnyös lehet a szervezetnek, rövid és hosszú távon egyaránt. Számos mechanizmus révén javítja a test működését – például az edzés közbeni izom-összehúzódások citokin molekulákat szabadítanak fel, amelyek szabályozzák az immunsejtek aktivitását. A védőpajzs erőssége pedig nemcsak a betegségek kivédésében, hanem akár a szervezet védőoltásra adott immunválaszában is szerephez juthat. Vagyis egyszerűen fogalmazva: az edzés ajándék a testnek, hiszen biztosítja annak hosszú távú, védett működését.

Az orvosok mellett a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek is egyetértenek abban, hogy már a legalább heti öt napon megtörténő, mérsékelt intenzitású mozgás is bizonyítottan támogatja az immunrendszert, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, javítja a vércukorszintet, elősegíti az egészséges testsúly fenntartását/elérését, valamint a hosszú életet.

LE A FELESLEGES TEHERREL

A szervezet a számára nem megfelelő mennyiségű testmozgás miatt nem tud optimális kapacitással működni. Amikor ugyanis nem vagyunk elég aktívak, csökken a leukociták (az immunrendszert a fertőző betegségektől védő fehérvérsejtek) ereje, amitől az általános immunreakciók gyengülhetnek. Vagyis: minél többször mozgunk egy héten, testünk annál felkészültebb lesz a különböző betegségekkel szemben. Nem beszélve arról, hogy a mozgáshiány könnyen elhízáshoz vezet, ami amellett, hogy növeli a különböző egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, jelenleg a Covid–19-hez köthető komplikációk és halálesetek egyik fő kockázati tényezőjét is jelenti!



LEHET-E TÚL SOK A JÓBÓL?

Egyesek szerint a túlzásba vitt, túl nagy intenzitású edzések viszonylag rövid ideig, de okozhatják az immunrendszer alulműködését, bár erről jelenleg is vita folyik a szakemberek között. Nos, ha reálisak akarunk lenni, akkor az ilyen típusú, kemény edzések kizárólag az élsportolókra jellemzőek, míg az átlag felnőttlakosság inkább a mérsékelt, esetleg közepes intenzitású – vagy sajnálatos módon a semmilyen – mozgás híve.

MINDEN LÉPÉS SZÁMÍT

A lényeg, hogy a lehető leggyakrabban sportolj! Szerezzen be egy lépésszámlálót, egy aktivitásmérő órát, tölts le a telefonodra olyan applikációt, amivel követni tudod a napi aktivitásod. Törekedj arra, hogy kezdetben hetente egy-két, később két-három naponta elérd az ideálisnak tartott napi tízezer lépést, ami lehet egy kiadós séta vagy túrázás eredménye is. Meglátod, egy idő után már keresni fogod a lehetőséget arra, hogy minél többet és intenzívebben edz, sőt, akár a kocogást is kipróbáld!

 

SZÍVLELD MEG A TANÁCSOT

Gondolj úgy a testmozgásra, mint a szervezete védelmezőjére, mely a többi értékes „komponenssel” együtt (kielégítő táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a stressz lehetőség szerinti kerülése) az egészséges fizikum és az erősebb immunrendszer felé vezető úton tart.

IMMUNERŐSÍTŐ ÉTELEK

Reggelire: Gabonás-káposztás tojásrántotta

Hozzávalók (2 személyre):

4 db L-es tojás

1/2 tk só

1 ek olívaolaj

2/3 csésze főtt bulgur

1 csésze felszeletelt fodros kel

Elkészítés:

1. Habard el a tojásokat 1/4 tk sóval egy kisebb tálban.

2. Hevítsd fel az olívaolajat egy közepes serpenyőben, tedd rá a bulgurt, és pirítsd közepes lángon 1-2 percen keresztül.

3. Add hozzá a fodros kelt, a maradék sót, és időnként megkeverve pirítsd további 2 percig. Végül öntsd hozzá a felvert tojást, és készíts belőle rántottát.

Vacsorára: Sült tőkehal rukkolás mangósalátával

Hozzávalók (2 személyre):

4 szelet tőkehalfilé

bors

1/2 csésze + 2 ek olívaolaj

2 ek frissen facsart lime-lé

2 tk méz

2 tk frissen reszelt gyömbér

1/4 tk édes-nemes paprika

80 g rukkola

1 db mangó (felszeletelve)

1/2 fej lila hagyma, felszeletelve

Elkészítés:

1. Ízesítsd a halfiléket 1/2 tk sóval és 1/4 teáskanál borssal. Hevíts fel 1 ek olajat egy serpenyőben.

2. Tegyél a forró olajba 2 szelet halfilét, és oldalanként süsd 2 percig. Ha elkészültek, szedd ki, majd ugyanígy készítsd el a másik két halat is.

3. Keverd ki a limelevett, a mézet, a gyömbért, a fűszerpaprikát, a 1/2 csésze olívaolajat, valamint 1/4-1/4 tk sót és borsot.

4. Rendezd tányérokra a halat, tálald mellé a rukkolát, a mangót és a lila hagymát. Végül locsold meg bőségesen az öntettel.

Forrás: Mindmegette