6 vitamin, amivel tavasszal megerősítheted az immunrendszered
2021-04-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az egyre színesebb szezonális zöldség- és gyümölcsválaszték révén még könnyebb legyőzni a fáradékonyságot, és energiát tankolni a következő hónapokra.

A-VITAMIN: A SZÉP BŐR BARÁTJA

Óvja a sejteket, a bőrt ragyogóvá, a hajat erőssé varázsolja. Kedvező hatással van a szem egészségére, ellenállóbbá teszi az orr és a száj nyálkahártyáját. Ajánlott napi dózis: 700–900 mikrogramm

Megtalálható a sárgarépában, kelkáposztában, spenótban, paradicsomban. A várandós nők A-vitamin-igénye kb. az egyharmadával emelkedik meg.

 

B6-VITAMIN: A NYUGODT PILLANATOKÉRT

Szüksége van rá az ideg- és az immunrendszernek, részt vesz a fehérjék felépítésében, illetve lebontásában, a vérképzésben, valamint a homocisztein nevű aminosav kiürítésében, melynek túl magas koncentrációja növeli az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ajánlott napi dózis: 1,3–1,7 milligramm

Gazdag forrása a csirke- és sertéshús, a hal, a káposzta, a bab, a lencse, a galambbegysaláta és a banán.

 

C-VITAMIN: A MINDENTUDÓ

Segít a kötőszövet, a csontok és a fogak egészségének megőrzésében, óv a sejtkárosító hatású szabad gyököktől, támogatja a sebgyógyulást, fontos szerepet játszik abban, hogy a máj lebontsa a koleszterint, továbbá a vas felszívódását is megkönnyíti. Ajánlott napi dózis: 100–200 milligramm

Jó forrásai: paprika, brokkoli, fekete ribizli, narancs, kivi.

 

D-VITAMIN: NEM CSAK A NAPBÓL HASZNOS

A napfény segítségével a test saját maga is képes előállítani. Feladata a kalcium- és a foszfátanyagcsere szabályozása, emellett erősíti a csontozatot, javítja a sejtek oxigénellátását. Ajánlott napi dózis: Európában a javasolt maximális dózis napi 2000 nemzetközi egység (NE).

Megtalálható a zsíros halakban, a tojásban, a tőkehalmájban, a májban, a tejtermékekben.

 

E-VITAMIN: A FIATALSÁG FORRÁSA

A sejtek védelmi rendszerének építéséhez van rá szükség. Természetes antioxidánsként óv a szabad gyököktől, ezáltal késlelteti a bőr öregedését, és a stresszel szemben is ellenállóbbá tesz. Ajánlott napi dózis: 15 milligramm.

A legjobb forrásai: búzacsíraolaj, margarin, napraforgóolaj, mogyoró, mandula.

 

K-VITAMIN: FONTOSABB, MINT GONDOLNÁD

A véralvadás egyik szabályozója, elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, részt vesz a csontképződésben, ezért a D-vitaminnal együtt a csontritkulás megelőzése érdekében is pótolni kell. Ajánlott napi dózis: 10–70 mikrogramm.

Ideális K-vitamin-szállítók a zöld színű zöldségfélék (pl. spenót, kelbimbó, cikória). Kiegészítésként a tojássárgája, a tej- és tejtermékek, valamint a gabonafélék fogyasztása javasolt.MIBEN KÜLÖNBÖZNEK?

Két csoportba oszthatók a vitaminok: a vízben, illetve a zsírban oldódókra. Az előbbieket nem lehet túladagolni, a felesleges mennyiség távozik a szervezetből, viszont a zsírban oldódóknál (A-, D-, E- és K-vitamin) fennáll a felhalmozódás veszélye.

A vitamin összetételt a vita (jelentése: létfontosságú, élet), valamint az amin (ammóniaszármazék) szavakból alkotta meg a lengyel Kazimir Funk 1912-ben. A vitaminok olyan, a biológiai léthez nélkülözhetetlen anyagok, melyek a természetben ugyan előfordulnak, de az emberi szervezet maga nem képes az előállításukra.

Forrás: Mindmegette