6 dolog, amit nem tudtál a licsiről
2020-01-28  /  Szerző:   /   Tudtad-e?, Rúzs

Hazánkban is egyre többet hallani a népszerű kínai gyümölcsről, a licsiről. Ismerjük meg közelebbről!


1. FÁN TEREM

Méghozzá magas, örökzöld fákon. Sok virágból csak kevés termés fejlődik ki, és ezek legtöbbje is lehull éretlenül. A gömbölyded vagy elliptikus gyümölcs 2,5–4 cm hosszú, a tömege pedig 15–25 g. Vörös, kemény, vékony, de érdes héj borítja; betakarítás után gyorsan megbarnul. Az ehető, üvegesen fehér vagy vöröses, nagyon bő levű, édeskésen savanyú, zamatos magköpeny egy fényes, fekete vagy sötétbarna magot vesz körül.


2. A CSÁSZÁRNÉ KEDVENCE VOLT

A Tang-dinasztia idejéből számos feljegyzés maradt ránk a licsiről, mert Li Longji (Xuanzong) császár szeretett mellékfeleségének, Yang Yuhuannak kedvenc gyümölcse volt. A csak Kína déli részén termő gyümölcsöt egy császári futárszolgálat szállította a fővárosba. A történészek megoszló véleménye szerint a mai Guangdongból vagy pedig a mai Szecsuan tartományból indultak, és gyors lovakon éjjel-nappal egymást váltották, hogy a gyorsan romló gyümölcs idejében megérkezzen a palotába.

3. GYORS SZÁLLÍTÁS KÍNÁBÓL

Gyors romlandósága miatt viszonylag későn jelent meg a köztudatban és a boltok polcain Kínán kívül: csak a XX. század közepén ismerte meg Ausztrália, Amerika és Európa is. Ma már több helyen termesztik is a licsit, illetve repülővel könnyen szállítható, így gyorsan elér a célállomásra a különleges gyümölcs. A licsi már konzervként is kapható. Az ízélmény persze nem pont ugyanaz, de azért érdemes lehet kipróbálni, tehetjük például gyümölcssalátába vagy turmixba is.


4. A SZERELEM GYÜMÖLCSE

A licsit a szerelem gyümölcsének is tartják. De nem csak ezért, mert afrodiziákum, különleges kinézete és aromás íze miatt is érdemes lehet beiktatni egy randin.

5. IGAZI VITAMINBOMBA

A licsi remek immunerősítő és sokféle vitaminban gazdag. Magas C-vitamin tartalma mellett jelentős mennyiségű B-, E- és K-vitamint tartalmaz, a nyomelemek közül pedig sok foszfort, káliumot és magnéziumot, valamint vasat és szelént is.

6. PEPECSELŐS FOGYASZTANI

Azt azért meg kell említeni, hogy a különleges gyümölcsért igencsak meg kell dolgozni. A kemény, recés-rücskös, rózsaszín héjat meg kell roppantani, majd lefejteni a hófehér húsról. Ráadásul a közepében egy nagyobbacska barna mag van, ami nem ehető, tehát óvatosan kell fogyasztani.


Forrás: Mindmegette