5 hiba, amit te is elkövetsz kézfertőtlenítés közben
2021-11-24  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

A koronavírusos megbetegedések száma ismét növekszik, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy használhatjuk a lehető leghatékonyabban a kézfertőtlenítőnket. A következő bakikra érdemes nagyon odafigyelni!

 

1. DIY KÉZFERTŐTLENÍTŐT HASZNÁLSZ

A legtöbb házilag készített kézfertőtlenítő egyszerűen nem elég hatásos. A kórokozók terjedésének megállítása érdekében ugyanis legalább 70%-os alkoholtartalommal kell bírniuk a kézfertőtlenítőknek. Ha ennél kevesebb az alkoholtartalma az alkoholnak, amit a házi kézfertőtlenítő előállításához használtál, az nem lesz elég hatékon.

2. NEM HASZNÁLSZ ELÉG KÉZFERTŐTLENÍTŐT

Ha csak egy borsónyi adag fertőtlenítőt nyomsz a tenyeredbe, az valószínűleg nem lesz elegendő. A lényeg, hogy mindkét kezedet be tudd vele kenni teljesen - a tenyeredet, a kézfejedet és az ujjak között is.

3. NEM VÁROD MEG, MÍG MEGSZÁRAD A KÉZFERTŐTLENÍTŐ

Ha nem szárad meg a kezeden a kézfertőtlenítő, lehet, hogy nem lesz elég hatékony. Érdemes minimum 20 másodpercig dörzsölni a kezeidet, miután rányomtad a fertőtlenítőt.

4. KOSZOS VAGY ZSÍROS KÉZRE HASZNÁLSZ KÉZFERTŐTLENÍTŐT

Ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő hatékonyan működjön, kellő mértékben érintkeznie kell a bőröddel. Ha koszos vagy zsíros a kezed, lehet, hogy ez nem fog maradéktalanul sikerülni. Ebben az esetben először ajánlott szappanos vízzel kezet mosni, alaposan megtörölni, majd utána használni a kézfertőtlenítőt.

5. SZAPPAN ÉS VÍZ HELYETT HASZNÁLOD A KÉZFERTŐTLENÍTŐT

A szappan és a víz bizonyos helyzetekben hatékonyabb, mint a kézfertőtlenítő, ugyanis jobban képes eltávolítani egyes baktériumokat és vegyi anyagokat. Első sorban tehát érdemes szappannal és vízzel kezet mosni, és ha erre nincs lehetőség, csak akkor használni önmagában a kézfertőtlenítőket.

Forrás: Mindmegette