5 dolog, amit érdemes naponta tisztítani a konyhában
2020-02-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Tudjuk, mindenkinek rengeteg dolga van, és igazán nem kellene tovább bővíteni a napi feladatlistáját, de az egészségünk érdekében nem árt sorra venni, az alábbi 5, tényleg csak néhány perces extra időbefektetést igénylő intézkedést!

1. Konyharuhák

Lehet, hogy nem tűnnek olyan piszkosnak, de egy amerikai kutatás szerint a konyharuhák a legszennyezettebb pontok a konyhában. Ugyanez igaz a fürdőszobai kéztörlőkre is. Minél nagyobb a család, és minél többet forog használatban egy konyharuha vagy egy kéztörlő annál gyakrabban érdemes cserélni - minimum kétnaponta, de egy csúcsra járatot hétvégén, amikor még vendégek is vannak, praktikusan naponta.


2. Konyhapult

Ha csak egy pillanatra belegondolunk, hazaérve mi minden landol a konyhapulton -pl. kocsikulcs, pénztárca, levelek, szórólapok, újság - egy másodpercre nem merül fel bennünk a kérdés, hogy bizony a pult is olyasmi, amit naponta, tisztítani, sőt fertőtleníteni kellene. Vagy használjunk eldobható - és lebomló! - tisztítókendőt, vagy tartsunk fenn, külön a konyhapultra egy szivacskendőt, vagy gyorsan száradó szivacsot, amit - FONTOS! - nem használunk sem a könyvespocok, sem a fürdőszoba-szaniterek tisztítására, a baktériumkeveredést elkerülendő.


3. Kávéfőző

Kezet fel, ki szokta nap mint nap kimosni a kávéfőzőjének minimum a kannáját? Nos, ők nagyon rendesek, de ez nem elég. Ha nem szeretnénk, hogy a reggeli kávénk maradványain helyes kis bacilustelepek alakuljanak ki, jobb, ha, amennyire csak lehet, szétszeditek a masinát, és meleg szappanos vízzel átmossátok az alkatrészeket, ami pedig mehet a mosogatógépbe, azt ne habozzunk beletenni - ha nem is minden nap, de kétnaponta mindenképp. A szupertisztaság mellett így a kisgépünk élettartamát is meghosszabíthatjuk.


4. Mosogató

Azt hihetnénk, hogy ha meleg mosogatószeres vízzel tisztára súroltuk benne az edényeket, akkor a mosogatónknak nem lehet szüksége arra, hogy külön kitakarítsuk. Pedig a zsíros mosogatószerhab-maradványokon, vagy a lefolyóban - és a lefolyószűrőben - ragadt ételmaradékokon szintén elburjánozhatnak a bacilusok. Tehát minden nap egyszer, de ha belefér, minden mosogatás után klórmentes fertőtlenítővel, vagy 1:1 arányú víz és ecetkeverékkel spricceljük át a mosogatónkat, forró vízzel öblítsük le, és egy szivacskendővel töröljük át. Ha az ecetes megoldást választjuk, egy lépésben nem csak baktérium-, de vízkőmentesítünk is - ráadásul roppant környezetkímélő módon.


5. Konyhapadló

Ha a konyhánkban csak egy szendvicset készítettünk is, biztosan a földön végezte valami - minimum  morzsák, de gyanús, hogy egy-két zöldségdarab vagy tojáshéj is landolhat a padlón. Ha tökéletes tisztaságra vágyunk, nem elég felsöpörni - fel is kell mosni, lehetőleg meleg, felmosószeres vízzel. Így nem csak makulátlan lesz a konyhakő, de kellemes illat is lesz majd az egész lakásban!


Forrás: Mindmegette