5 dolog a görögdinnyéről, amit jó, ha tudsz a szezonban!
2019-07-09  /  Szerző:   /   Rúzs A nyár egyik legjobb hozadéka a sok közül a görögdinnye. Mindenképpen érdemes kiélvezni a szezont! Az alábbiakban néhány érdekességet és hasznos tippet is elárulunk erről a finom nyári gyümölcsről.

dinnye 

Nem is görög

A görögdinnye igazából nem is Görögországból származik, hanem Afrikából. És más nyelveken nem is így hívják, angolul például watermelon, azaz víz/vizes dinnye, utalva a magas víztartalmára. De akkor vajon nálunk mitől görög? Attól, hogy először görög közvetítéssel került Magyarországra.

Ezért piros

Ahogy a paradicsom élénkpiros színét, úgy a dinnye rózsaszínességét is a likopin nevű színezék adja, ami tipikusan a piros gyümölcsök és zöldségek adaléka. Rengeteg jótékony hatása van, például segít a szívbetegségek megelőzésében és többféle rákos betegség ellen is bevethető. A likopin egy karotin származék, amiben nincs oxigén, ezért kémiailag stabil vegyület. Emellett tökéletes antioxidáns, mely meggátolja a káros sejtek elszaporodását, és erősíti az immunrendszert.

dinnye

Sokan zöldségnek tartják

Ez egy vitás kérdés. Ugyanis, ha botanikust kérdezünk, azt fogja mondani, hogy a görögdinnye gyümölcs, mert a virágzás után a növény magházából fejlődik ki és megtartja a magokat. A zöldség bármi más lehet, amit a növény egyéb részeiből fogyasztunk, például a spenótnak a leve,a sárgarépának pedig a gyökere ehető.

Mások viszont könnyen rávághatják, hogy a görögdinnye zöldség, ugyanis a tökfélék családjába tartozik, akárcsak a tök vagy az uborka, így zöldségnek tekinthető.

dinnye

Így érdemes választani

- A görögdinnye nem utóérő, így nem mindegy, hogy milyet viszünk haza. Az optimális választáshoz szerencsére vannak bizonyos trükkök. Például vegyük figyelembe a foltját (ez azért keletkezett, mert ez a része volt a talajon, így nem érte a nap). A nagyon világos vagy fehér szín nem jó jel, mert ez azt jelenti, hogy túl korán szedték le a dinnyét és még nem ért be eléggé. A sárgás szín az optimális.

- Vegyük szemügyre a kacsot is. A zöld szár nem jó, mert korai szüretelésre utal. Ha viszont már el van száradva és barnás színű, az azt jelenti, hogy a gyümölcs szépen megérett, mire leszedték.

- A méretet tekintve itt a középút a jó, ha se nem túl nagy se túl kicsi a dinnye. A hozzáértők szerint minél kerekebb, annál jobb.

- És persze ott van a legismertebb módszer, a kopogtatás. Csapj rá néhányat nyitott tenyérrel, Ha üreges hangot hallasz, akkor a dinnye érett, ha viszont telt zaj jön a dinnyéből, akkor még éretlen.

dinnye

Tippek szeleteléshez és tálaláshoz

Ha hazavitted a megfelelő dinnyét, már csak a szeletelés van hátra. Ennek rengeteg praktikus módja van. Az alábbi videóban 9 remek ötletet találsz.

Forrás: Mindmegette