4 ok, amiért soha ne igyál az üdítős dobozból!
2020-08-03  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Kevés dolog esik jobban a kánikulában, mint felpattintani egy doboz jéghideg üdítőt, és elkortyolni azt. A kézbevétel, illetve a bontás-kortyolás fázis között nem árt azonban, ha minimum elvégzel egy alapos fertőtlenítő tisztítást, de még jobb, ha kitöltöd az üdítőt egy pohárba, vagy, ha - szigorúan elbomló, vagy mosható - szívószállal iszod meg a frissítődet. 4 jó okot mondunk, hogy miért.

Veszélyes betegségek

3 éve egy amerikai tévéműsor, a The Doctors, laborítóriumi körülmények között vizsgált egy pár, különböző helyről: benzinkútról, italautomatából és vegyesboltból származó dobozos üdítőt, hogy mégis, mennyire tiszták, ha már többségében egyenesen ezekből iszunk. Az eredmény messze nem volt megnyugtató.

A dobozokon staphylococcus nevű baktériumot találtak, amely hányással, hasmenéssel és lázzal járó ételmérgezést okozhat; pseudomonas aeruginosa-t, ami gyulladásokat, húgyúti fertőzéseket, de akár vérmérgezést és tüdőgyulladást is okozhat; illetve E-coli, másnéven coliform baltériumot, ami emberi vagy állati ürülékből származik, és szintén magas lázzal járó, hasmenéses és tüdőgyulladásos tüneteket okozhat.

Ez a tudás kiegészült azóta azzal, amit a koronavírusról tanultunk, nevezetesen, hogy nem csak cseppfertőzéssel terjed, hanem különböző felületeken vígan megél, és akár órákon, sőt napokon át fertőzni képes - és ez alól az üdítős doboz felülete sem kivétel, úgyhogy mindig takarítsuk le erős, virucid fertőtlenítőszerrel!

BPA-mérgezés

Sokszor látjuk a műanyag kulacsok címkéjén "BPA-mentes" feliratot. Ez bizony egy nagyon fontos és hasznos információ, ugyanis a műanyag palackok többsége tartalmazza ezt a vegyszert, teljes nevén bisphenol A-t, amiről egy 2014 kutatás megállapította, hogy folyadék hatására kioldódik a flakonból, és a szervezetbe kerülve, ott felhalmozódva megemelheti a vérnyomást, így növelve a szívbetegségek kockázatát. Bár elsősorban a műanyag palackoknál kerül elő a neve, jó tudni, hogy az aluminiumdobozok összeillesztésekor sok gyártó használ BPA-val turbózott anyagot.

Fémes íz a szájban

Aki erre érzékeny, az aludobozból fogyasztva az üdítőjét, kellemetlen fémes ízt érezhet a szájpadlásán, minden korty után. Ez nem azért van, mert a dobozban lévő ital maga fémízű, ez csak egy speciális receptor-reakció, ami azonban kiküszöbölhető, ha doboz nem ér az ajkainkhoz, hanem pohárba töltjük vagy szívószállal isszuk meg az üdítőt/sört. Vagy átnyergelünk az üvegesre!

Üdítős doboz = kiváló rovarcsapda

Ha már lemostuk, lefertőtlenítettük és nem tartozunk az alumínium érintésére fémes ízt érzők táborába, még akkor sem vagyunk teljes biztonságban. A rovarok, ugyanis, mint tudjuk, imádják az üdítőt és a sört, és egy óvatlan pillanatban, szomjoltás közben, könnyedén belezuhanhatnak az apró ivónyíláson keresztül az italunkba - és mivel a doboz nem átlátszó, mit sem sejtve a szánkhoz emeljük, kortyolunk egyet - és máris kész a baj! A megoldás tehát: töltsük ki az italt egy pohárba, vagy zárjuk el a nyílás nagy részét szívószállal, vagy vigyázó szemünk a dobozunkra vetjük, amíg biztonságban ki nem ürült.

Forrás: Mindmegette.hu