11 cukrász alapfogalom, amit neked is ismerned kell
2019-11-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Ha nem vagytok túlzottan jártasak a desszertkészítés világában, akkor ezek az alapfogalmak segítséget nyújthatnak a továbbiakban. Hoztunk nektek 11 olyan alapfogalmat, melyet nem árt ismerni.

KROKANT

A kristálycukrot megkaramellizáljuk, majd ízlés szerint tört olajos magvakat szórunk bele, ez lehet például mogyoró vagy mandula. Ezt követően a folyékony masszát, sütőpapírra, vagy márványlapra öntjük, ha megdermedt, mozsárban összetörjük. Krémek, fagylaltok díszítésére, ízesítésére használják.


VAKSÜTÉS

A megtölteni kívánt tészta elősütését jelenti. A tésztára sütőpapírt terítünk, majd megszórjuk valamilyen hüvelyes terméssel, például lencsével, majd 8-10 perc sütés után a papírt és a hüvelyeseket eltávolítjuk, a tésztát kihűtjük.

TEMPERÁLÁS

Olyan hőkezelési módszer, melynél enyhe hőhatás mellett, lassan melegítjük fel az alapanyagot. Legtöbbször csokoládé olvasztására alkalmazzák. Azért érdemes ezt a módszert alkalmazni, mert így a temperált anyag, megtartja fényét és aromáját.

KELESZTÉS

A kelesztés célja, hogy megnöveljük a tészta térfogatát. Ezt úgy érhetjük el, ha élesztővel, vagy kovásszal pihentetjük a tésztát.

HABBÁ VERÉS

Ez egy olyan lazítási művelet, mely során a lazítani kívánt anyagba kézzel vagy géppel nagy mennyiségű levegőt juttatunk. Legtöbbször tojásfehérjénél alkalmazzuk, mely a habbá verés során, eredeti térfogatának akár ötszörösére is képes felverődni.


KIKEVERÉS

A kikeverés, a habbá veréshez hasonlóan egy lazítási művelet. Célja, hogy a pürék, habok, krémek könnyebb szerkezetűvé váljanak.

OMLASZTÁS

Ezt a lazítási műveletet általában linzer tésztáknál szokták alkalmazni. A liszttel elkevert elmorzsolt zsiradék bevonja a lisztszemcséket, így megakadályozza a keményítő "csírizesedését", a lisztszemek összetapadását. Ennek köszönhetően a tészta sütés után omlós, porhanyós lesz.

DAGASZTÁS

A dagasztás célja, hogy homogenizáljuk a nyersanyagokat. Kétféleképpen dagaszthatunk, az egyik módszer, hogy az összes hozzávalót egyszerre dagasztjuk össze, a másik pedig, hogy készítünk egy elő tésztát , vagy kovászt, és csak később keverjük hozzá a többi alapanyagot.

ÁTHÚZÁS

Bevonási művelet, melynek során a bevonandó felületre (pl.:torta) ráöntjük a bevonó anyagot(pl.:csokoládé), majd egy ehhez szükséges lapáttal, vagy késsel egyenletesen eloszlatjuk a bevonatot a felületen.


DRESSZÍROZÁS

Az ún. nyomózsákból, a krémet, habot, vagy tésztát, a megfelelő méretre, alakra formázzák.

NUGÁT

Héjától megtisztított, pörkölt mandulából vagy mogyoróból, zsiradék és cukor hozááadásával készített töltelék.

Forrás: Mindmegette